Når du står for at skulle male væggene i stuer og værelser samt eventuelt køkken og bad, er det vigtigt, at du gør dit forarbejde grundigt. Væggene skal forberedes på malerarbejdet – og dette kan godt tage tid.
Det er essentielt, at du gør dig umage med de indledende øvelser, hvis malingen skal binde og det færdige resultat være smukt og holdbart. Den flotte ensartede overflade kan du kun opnå, hvis du sørger for, at underlaget for malingen er grundigt forberedt.
I det følgende kan du læse mere om, hvorledes du klargør væggene til maling.
Gør væggene klar til maling – en hurtig guide
Maling af vægge er et stort stykke arbejde, som består i meget andet og mere end blot at påføre maling til de lodrette flader. Hvis dit resultat skal være flot og overfladen 100% ensartet, skal du først og fremmest tage dine vægge under kærlig behandling.
Derfor bør du belave dig på som minimum at sætte en uge af til malerarbejdet. Dette gælder nærmest uanset størrelsen af din bolig og det antal kvadratmeter, der skal males. Det er nemlig ikke selve malerarbejdet, der tager tid. Det er den forberedelse, der skal til.
Nedtagning af tapet – en tidskrævende opgave
Er væggen beklædt med tapet, bør du fjerne denne, før du maler. Tapet har det med at løsne sig med tiden. Og er der allerede malet én gang oven på det gamle tapet, vil resultatet ikke blive optimalt, hvis du påfører endnu et lag.
Det kan godt tage tid at fjerne tapet – især hvis det sidder i mange lag. Men dette stykke arbejde er det hele værd. Når først tapetet er væk, har du langt bedre forudsætninger for at kunne få det bedste ud af dine vægge. Derfor kan det godt betale sig at spendere tid og kræfter på denne opgave.
Reparation af puds
Når tapetet er fjernet, vil du kunne danne dig et overblik over pudsets tilstand og beskaffenhed. Pudset er det lag af mørtel, som dækker murstenene eller træværket, eller hvad din væg nu er lavet af. Det er pudset, som skal danne grundlag for dit malerarbejde – og derfor er det vigtigt, at det er i fin stand.
Hvis der er huller, skrammer eller revner i pudset, kan disse udjævnes ved hjælp af spartelmasse. Når du spartler, skal du gøre dig umage med at glatte overfladen grundigt, så der ikke kommer buler. Lad spartelmassen tørre helt ind, og slib dernæst pudset på væggene fra gulv til loft. Så bliver overfladen glat og lækker – lige til at male på.
Hvis pudset er sundt og i gennemgående fin stand, kan det faktisk godt lade sig gøre at male direkte derpå. Du bør dog altid bruge grunder, også kendt som primer, Microdispers eller blåt vand – kært barn har mange navne. Denne vandige akrylkomposit sikrer, at din maling binder optimalt til væggen, idet den binder støvet i pudset og giver en lettere struktureret overflade.
Du kan redde væggene med filt eller fuldspartling
Det er dog ikke sikkert, at pudset er helt intakt. I forbindelse med gennemgang af væggenes tilstand, bør du være opmærksom på revner i pudset. Disse kan skyldes sætningsskader i murværket. Er huset ikke færdigt med at sætte sig, kan der opstå nye revner – og sådanne revner kan slå igennem malingen.
Derfor kan det være nødvendigt med opsætning af filt. Glasfilt er stærkt og fleksibelt og kan forhindre nyligt opståede revner i pudset i at slå igennem. Og så giver filt det ideelle grundlag for maling af vægge.
Hvis pudset ikke er sundt og derfor smuldrer, bør du overveje at få pudset hele væggen op på ny. Du kan eventuelt lade væggen fuldspartle med indfarvet spartelmasse og dermed spare malerarbejdet. Denne procedure kræver dog et sikkert håndelag.
Hvis du ikke er helt sikker på, at du selv har, hvad der skal til i forbindelse med opsætning af filt, fuldspartling eller maling af vægge, kan du altid lade en professionel maler varetage opgaven. Kontakt din maler i Karlslunde for et skarpt tilbud på indvendig maling af boligen.